menu
8 november 2021

Paula's Berenloop

Mijn hele leven kom ik al op Terschelling en het jaarlijkse hardloopevement 'de Berenloop' staat elk jaar op mijn kalender. De loop kent 2 afstanden; een hele en een halve marathon over het mooie eiland. De start onder de vuurtoren de Brandaris, langs de dorpjes met muziek, over het strand, door de duinen en door het bos over schelpenpaadjes en onverharde wegen met vals plat.

Na een aantal halve Berenlopen te hebben gelopen de afgelopen jaren, wilde ik dit jaar voor de hele marathon gaan. Ik had geen slechter jaar kunnen kiezen.....

De weersomstandigheden waren bar en boos! De weersvoorspellingen gaven het weer een cijfer 3; harde wind - windkracht 6/7- en hevige buien met regen en hagel. Omdat het water steeds hoger kwam moest het parcours omgelegd worden naar hoger gelegen delen, wat betekende dat er nog extra klimmetjes aan het parcours werden toegevoegd...

Ondanks deze voorspellingen begon ik na een goede warming up in het zonnetje aan mijn Berenloop. Het eerste stuk heb ik lekker en ook redelijk constant gelopen (2:09 op het halve marathon punt). Daarna was het volle bak tegen de wind in en klimmen door de duinen. Hier heb ik veel tijd verloren waardoor ik nog een sprintje moest trekken om de tijdslimit van het 34km punt te halen (anders zou ik door de organisatie uit de race gehaald worden).

Het laatste stuk liep door het bos en redelijk in de luwte waardoor ik mezelf -met een lekker muziekje in mijn oortjes- weer kon herpakken en op een lekker tempo naar West-Terschelling kon rennen.

De laatste meters liep ik met een lach van oor tot oor en mij handen in de lucht door de straatjes van West waar een feestende mensenmassa mij toejuichte.

Na 4 uur en 54 minuten liep ik onder de finishboog door en ontving ik de mooiste medaille die er bestaat.

Op zondagmorgen vroeg is in het Kralingse Bos weer het SteunPuntNesselande opgebouwd. De maratonlopers leverden vooraf hun drankjes en gelletjes aan de directeur SteunPunt (Bert de Baas) af, zodat zij op het altijd lastige 33 km punt van nieuwe energie voorzien kunnen worden. Het blijft toch echt klasse om te zien hoe we in de Loopgroep met elkaar in staat zijn om er zo'n feest van te maken.

Eerst zijn natuurlijk de 10 km lopers vanaf 9:30 uur van start gegaan. Ruim 40 !!! LGN lopers vertrokken op deze afstand. En zo mooi om te zien dat veel van deze 10 km lopers vervolgens langs de route van de marathon stonden om de lopers van LGN aan te moedigen. Voor de marathonners was het warm, voor velen zelfs te warm. Natuurlijk heeft dit invloed op de prestaties. Het SteunPunt was dan ook van grote waarde! Alle drankjes, winegums en andere versnaperingen deden het erg goed. Het is voor de marathonlopers een geweldig richtpunt in de wedstrijd om naar ons SteunPunt toe te lopen. Daarna moet je het vooral alleen doen want de laatste 8 kilometers van de Marathon zijn zwaar, en zeker bij deze omstandigheden. 

Na respectievelijk 10 of 19 kilometer was de groep weer terug op de parkeerplaats in het Kralingse Bos. Het was een gezellig samenloop van mooie omstandigheden.

George bedankt voor de route, je speech en je strakke begeleiding:) Voor komend jaar zetten we de loop in onze jaarkalender

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen is er ook nog een filmpje op You tube