menu
22-1-2018

Nikki en Jochem naar een bijzonder loopavontuur

Een paar maanden geleden kregen wij via de Club RRC de vraag of we in januari mee wilden doen aan de Polar light marathon. Daarbij zouden we ook wat excursies gaan doen. Donderdag 4 januari stonden we met 18 hardloopfanaten van de Club RRC op Schiphol. Allemaal vol adrenaline en de groepsapp die we voor deze reis hadden opgericht stond al dagenlang roodgloeiend. In het vliegtuig werden we allemaal opgeschrikt door een mededeling van de piloot: “Als u nu aan de linkerkant naar buiten kijkt ziet u het Noorderlicht.” Gelukkig zaten wij links en zagen wij de eerste groene stroken al in de lucht dansen. Nadat we om 23:30 in het hotel aankwamen hebben we met z’n allen nog een biertje gepakt om vervolgens allemaal terug te gaan naar de kamer, er stond de volgende dag per slot van rekening een drukke dag voor de boeg. Vrijdagochtend werden we opgehaald om de husky excursie te gaan doen. Na een bustocht van een uur waarbij we de temperatuur steeds verder zagen dalen, van 0 graden bij vertrek tot -12 bij aankomst, kwamen wij aan op de plaats waar de husky’s stonden. De honden waren al van veraf goed te horen. Mooi ze hebben er zin in, wij ook! Eerst nog even wat extra kleding aan, want koud is het, om vervolgens in tweetallen de slee op te gaan. Eén iemand mag rustig voorop zitten terwijl de ander achterop met diverse remmen aan de slag moet om de honden te temperen. Genieten van het mooie besneeuwde landschap en de ervaring. Na het eten van rendiersoep gingen we allemaal weer terug naar de bus.

De zaterdag was voor iedereen een soort rustdag. Iedereen ging ontbijten, sommigen gingen nog wat wandelen, anderen gingen wat drinken in het gezellige stadje en niet te vergeten allemaal naar de Expo voor de startnummers. Want daar draait deze reis toch om, we gaan 'lope te lope" in de sneeuw. Om 14:30 verzamelt iedereen in de lobby van het hotel om zo naar de start te lopen. Tevoren zijn er tientallen berichtjes rondgestuurd binnen de groep, maar ook naar ervaringsdeskundige in Nederland, want wat moet je aan doen met deze omstandigheden?! Het is -4, maar de gevoelstemperatuur is kouder, maar tijdens het lopen voelt het weer warmer.

Na een paar groepsfoto’s lopen de halve marathonlopers naar de start, wij starten een kwartier later voor de 10 km. Daarom nog maar even snel een tent in waar een vuur brandt en waar we nog een kop thee kunnen pakken om daarna 1 minuut voor de start vlug het startvak in te lopen. Jemig wat is het koud! En daar gaan we dan, lopen over de sneeuw. De eerste paar kilometers wat voorzichtig, zeker bergaf, maar het gaat eigenlijk wel prima. Met 5 man hebben we ongeveer hetzelfde tempo en zo lopen we door het Noorse landschap met om de paar meter een brandende fakkel in de sneeuw en overal roepende Noren: Héja, Héja. Het lijkt wel nacht! Vlak voor de finish worden we omgeroepen:”There is Rotterdam!!”. Tuurlijk, ken je dat niet horen dan ;-). Na de finish staat van alles te eten en te drinken en gelukkig krijg je folie om, dat is wel nodig want je koelt razend snel af in deze omstandigheden. Snel naar het hotel om te douchen en ons klaar te maken voor het diner.

Op zondag ging een gedeelte van de groep Orka’s/ Walvissen spotten en wij gaan met een groepje sneeuwscooteren. Weer met 2 man op een scooter and follow the guide. We gaan steeds verder te bergen in, via smalle bergpaden en zigzaggend tussen de bomen door. Bovenop heb je een grandioos uitzicht en gaan we weer voor een groepsfoto. Op weg naar beneden wordt nog even flink uitgetest hoe hard de scooters nu eigenlijk kunnen. Bij terugkomst in het dorp gaan we nog met z’n allen de kabelbaan op om TromsØ van boven te bekijken waarna de groep weer versnippert voor het laatste avondmaal. Wij gaan met een groepje naar een erg goed steakhouse en genieten van de verhalen over het weekend, want over 1 ding zijn we het allemaal eens: Wat is het toch gaaf!!Als we naar buiten lopen zien we veel mensen op de kade staan met allerlei statieven, wat is er aan de hand? Nou het Noorderlicht is volop zichtbaar. Wij wachten dus even en ja hoor daar issie weer!